Kommune og efterskole giver presset fugleart nye hjem

dato

Elever på Gødvad Efterskole har taget initiativ til at genbruge resttræ fra byggeriet af den nye ringvejsbro til at lave fuglekasser til den rødlistede mursejler. Eleverne har høvlet, slebet og limet i mange timer for at skrue det fine, glatte træ sammen til fuglekasser, som vil blive hængt op på den nye bro.

Samarbejdet mellem efterskolen, Silkeborg Kommune og MT Højgaard, som bygger broen, har været en succes, og det har givet eleverne en mulighed for at lære om miljø og bæredygtighed på en konkret måde.

Eleverne på linjen for håndværk, kunst og design er begejstrede for projektet og synes, det er sjovt at lave fuglekasserne. Christoffer Højgaard Madsen på 18 år er glad for, at kasserne skal være en del af byggeriet, og han ser frem til at køre over broen og sige, at han har været med til at lave fuglekasserne.

Frida Stubkjær Jakobsen og Henriette Jensen på 16 og 18 år er enige og fordyber sig i at skrue en af fuglekasserne sammen.

Silkeborg Kommune er også tilfreds med samarbejdet, da det giver dem mulighed for at genbruge byggematerialer og forbedre forholdene for en sjælden, rødlistet fugleart samtidig med, at de får et nært samarbejde og forhold til en af de nærmeste naboer til byggeriet. Biologer er blevet rådført i designet af kasserne, som nu skal hænge under broen på østsiden ud over Gudenåen.

Mursejleren er en rødlistet fugleart, som oprindeligt er en klippefugl, men har tilpasset sig til at bruge bygninger som redepladser. Den er stort set altid i luften bortset fra de uger, hvor den ruger på æggene.

Mursejleren kan nå op på 100-200 km/t., og den flyver gennemsnitligt 438.000 km om året svarende til 11 gange rundt om Jorden ifølge Dansk Ornitologisk Forening. Mursejlerens ynglebestand har i mange år været i tilbagegang, og den er rødlistet som næsten truet.

Projektet med at genbruge resttræ fra byggeriet af den nye ringvejsbro til at lave fuglekasser til mursejleren er et eksempel på, hvordan man kan tage et bæredygtigt initiativ og samtidig hjælpe en truet dyreart. Det er også en god måde at lære eleverne om miljø og bæredygtighed på en konkret måde og samtidig bidrage til lokalsamfundet.

Kilde: Silkeborg kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.